CAD/CAM dentalna tehnologija

CAD/CAM tehnologija izrade zuba za savršen osmijeh

CAD/CAM je skraćenica za osmišljavanje dizajna i proizvodnju zuba uz pomoć računala. Zamislite liniju za proizvodnju automobila. Upravo se CAD/CAM tehnologija već desetljećima koristi u proizvodnoj industriji za proizvodnju preciznih alata, dijelova te automobila. Zadnjih 20 godina našla je svoju primjenu i u stomatologiji. Zahvaljujući njoj, CAD/CAM zubne krunice osiguravaju preciznost izrade BMW-a ili Mercedesa u odnosu na tradicionalno izrađene nove zube.

usporedba zuba s autima

CAD/CAM tehnologija koristi bezmetalne materijale za izradu keramičkih krunica, ljuskica, onlaya, inlaya i mostova.  Zahtijeva visok stupanj ulaganja u opremu (strojeve) i ljudstvo. Naime, CAD/CAM stomatološki tim sastoji se od stomatologa i dentalnog tehničara/operatera koji se zna služiti potrebnim programima za dizajn i izradu zubnih nadomjestaka.Krajnji rezultat je potpuno precizno izrađen novi zub koji savršeno pristaje licu pacijenta, manji broj dolazaka (ušteda vremena) te potpuno prirodan izgled.

CAD/CAM proces izrade novog zuba iz perspektive pacijenta u Dental centru Mostarac

slika digitalnog mock-upa zuba

1) Priprema zuba

Prvi korak je popravak zuba ako pacijent ima karijese.

2) Intraoralno skeniranje

Slijedi digitalno skeniranje usne šupljine kako bi se u kompjuteru stvorio digitalni 3D model zuba i čeljusti pacijenta. Ovaj je model osnova za digitalni dizajn novih zuba pacijenta.

3) Dizajn novog zubnog nadomjestka (krunice, ljuskice ili zubnog mosta)

U posebnom CAD softver za dizajn (zamislite nešto kao Photoshop) stomatolog, u suradnji s dentalnim tehničarom, sjeda za računalo i crta tj. osmišljava dizajn zubnog nadomjestka. Pri tome vodi računa o okolnim zubima, njihovom izgledu kako bi konačni rezultat bio novi zub koji se savršeno izgledom i izradom uklapa u osmijeh pacijenta.

digitalno skeniranje čeljusti pacijenta

4) Proba zubnog nadomjestka

Kako bi se osigurala potpuna sigurnost da će finalni zubni nadomjestak biti savršen, pacijent dolazi na probu novog zuba. Taj se zub izrađuje od tvrde plastike i stavlja u usta pacijenta. Tada će stomatolog vidjeti jesu li potrebne neke sitne korekcije u samom dizajnu ili će postojeći dizajn dobiti zeleno svjetlo za izradu.

5) Izrada zubnog nadomjestka

Finalni dizajn zubnog nadomjestka šalje se na izradu u glodalicu. Ona je tako napravljena da osigurava savršenu preciznost izrade do razine mikrona odstupanja.

glodalica za izradu zuba iz bloka izglodala zubne nadomjestke

6) Individualizacija zubnog nadomjestka

Svaki se zubni nadomjestak ručno dorađuje bojama. Tako se postiže potpuno prirodan izgled zuba te se on vizualno može potpuno uklopiti u osmijeh pacijenta.

7) Trajna ugradnja zubnog nadomjestka

Zadnji je korak cementiranje tj. trajno ugrađivanje zubnog nadomjestka.

CAD/CAM centar Dental centra Mostarac

Bitno je napomenuti kako pacijent odmah dobiva privremene zuba tijekom cijelog ovog procesa. Ovisno o složenosti dentalnog stanja pacijenta, potrebno je samo nekoliko dolazaka. U svakom slučaju manje od tradicionalnih stomatoloških procedura. Dental centar Mostarac ima svoj vlastiti CAD/CAM centar te se time  značajna ušteda vremena pacijenta.

Prednosti CAD/CAM stomatologije

Korištenje CAD/CAM tehnologije pruža prednosti ne samo stomatolozima već i pacijentima, kao što su:

1) Tretmani u manje posjeta

Tradicionalno, vaš bi stomatolog pripremio vaš zub, napravio otisak i poslao ga u laboratorij kako bi se izradio finalni zubni nadomjestak. CAD/CAM tehnologija skraćuje broj dolazaka jer je cijeli proces digitaliziran. Više vremena u vašem rasporedu.

2) Digitalni otisci

Ako ste ikada probali konvencionalni otisak zuba, odmah ćete shvatiti prednosti digitalnog sustava. Tradicionalna metoda zahtijeva od pacijenta da stavi tzv. „žlicu“ s gustim, gnjecavim materijal (alginat) u usta i drži dvije do pet minuta dok se materijal ne stegne. CAD/CAM skener se stavlja u pacijentova usta i pomiče oko zahvaćenog područja — poput mahanja čarobnim štapićem.

3) Veće povjerenje pacijenata

Kada su pacijenti uključeni u proces od samog starta, pacijent se puno bolje osjeća.

pacijenti gleda u ogledalu cad-cam zubne krunice

4) Prirodne nijanse zuba

Znate li onaj osjećaj kada gledate u nečiji osmjeh i na prvi pogled izgleda lijepo dok već na drugi baš i ne? S CAD/CAM tehnologijom i ručnom doradom vaš će osmijeh i na prvu i na drugu loptu izgledati savršeno i potpuno prirodno.

5) Keramički materijali

Budući da kod CAD/CAM izrade zubnih krunica ne koristimo metal, nego isključivo keramiku, ne postoji mogućnost alergijskih reakcija (kao na metal).

6) Nema neugodnih iznenađenja

Pacijent od samog početka može vidjeti kako će njegov novi zub izgledati. Dapače, može ga i isprobati prije finalne ugradnje.

CAD/CAM tim Dental centra Mostarac stoji vam na raspolaganju. Dogovorite prvi pregled s našim timom i mi ćemo naći pravo riješenje za vaš osmijeh za vrhunski rezultat.

Mobile Whatsapp