Bruksizam koji spava

Bruksizam: Sve što trebate znati o škripanju zuba

Škripanje zubi ili bruksizam je nesvjesna radnja koja se može pojaviti tijekom sna ili u budnom stanju. Prilično je čest te može imati mnogo uzroka, uključujući stres kao jedan od najbitnijih.

Iako bruksizam ne mora uvijek predstavljati ozbiljan problem jer može nestati sam od sebe, ipak dovodi do problema sa zubima, njihovog pucanja ili bolnih zuba.

Kako mogu znati patim li od bruksizma?

Bruksizam se možda neće primijetiti tijekom spavanja, osim ako ga netko drugi ne vidi ili čuje. Međutim, postoje i drugi mogući simptomi koji mogu biti znakovi upozorenja na bruksizam ili neki drugi problem. Oni uključuju:

 • Nehotično škrgutanje zubima
 • Stiskanje čeljusti kada ste ljuti, tjeskobni ili koncentrirani
 • Glavobolja, bol u uhu ili licu nakon buđenja
 • Bol ili ukočenost u čeljusti ili čeljusnim zglobovima
 • Bolni zubi osjetljivi na temperaturu
 • Istrošeni ili oštećeni zubi
 • Ugrizi na jeziku ili unutarnjoj strani obraza

Što uzrokuje bruksizam?

Ne postoji jedinstveni uzrok bruksizma. Škripanje i stiskanje zubima može biti povezano s fizičkim problemom sa zubima ili čeljustima, emocionalnim problemom ili drugim medicinskim razlozima. Istraživanja su pokazala kako se bruksizam češće javlja kod osoba:

 • Koje se učestalo osjećaju ljutito, tjeskobno ili pod stresom
 • Koje puše ili konzumiraju alkohol ili kofein
 • Kojima nedostaju zubi
 • Koje imaju neujednačen ili nepravilan zagriz
 • Koje imaju poremećaj spavanja kao što je, primjerice, opstruktivna apneja

Pacijent pod stresom zbog bruksizma

Koje su opasnosti od bruksizma?

Blagi bruksizam možda neće uzrokovati probleme, ali često i snažno škripanje zuba zube može uzrokovati trajna oštećenja ili druge probleme koje treba liječiti. Posljedice neliječenog bruksizma mogu uključivati:

 • Polomljene ili napuknute zube
 • Istrošene ili spljoštene zube
 • Slomljene ispune, krunice ili druge zubne restauracije
 • Disfunkciju temporomandibularnog zgloba
 • Gubitak zuba
 • Oštećene ili izgubljene zube

Neki od ovih simptoma smatramo hitnim stomatološkim problema jer mogu dovesti do daljnjih ozljeda ili mogu ostaviti zube izložene infekciji.
Također, ako škrgućete ili stišćete zube, provjerite s vašim stomatologom jeste li kandidat za zubne ljuskice ili druge estetske stomatološke tretmane.

Bruksizam - istrošeni zubi pacijenta

Kako se liječi bruksizam?

Ako ste se prepoznali u ovom blogu, predlažemo vam da dogovoriti sastanak sa stomatologom. Stručna će vas osoba pitati o simptomima i pregledati Vaše zube, kako bi utvrdila stupanj istrošenosti i oštećenja zuba. U planu terapije kojeg ćete dobiti, saznat ćete koji je odgovarajući tretman za rješavanje uzroka i simptoma bruksizma, koji je potpuno individualiziran. U nastavku možete vidjeti koje opcije preporučujemo

Udlaga za zagriz

Ako noću škrgućete ili stiskate zube, stomatolog vam može izraditi prilagođenu udlagu za zagriz ili noćni štitnik koji ćete nositi preko zuba tijekom spavanja. Ovo je slično štitniku za zube i sprječava kontakt vaših zuba. Udlaga za zagriz može pomoći u ublažavanju simptoma bruksizma i zaštititi vaše zube od oštećenja, ali možda neće u potpunosti izliječiti stanje. 

Okvirna cijena terapije (Michigan udlaga): od 500 €/čeljust. 

Ortodontski tretmani

Ako se vaši zubi ili čeljusti ne slažu normalno, vaš stomatolog može razgovarati o mogućnostima ispravljanja zubi za liječenje bruksizma i drugih komplikacija nepravilnog zagriza. Danas su dostupni estetski aparatići za zube koji su gotovo nevidljivi, ugodni za nošenje, a neki od njih ispravljaju manje nepravilnosti zuba u periodu 6 do 16 tjedana.

Okvirna cijena terapije: od 1.300 €/čeljust. 

Nadoknada dijela zuba koji nedostaje

Ako je grizna površina vaših zuba ravna jer su zubi istrošeni, oštećeni ili deformirani, oni se mogu obnoviti s pomoću čvrstih ispuna (onlayi i overlayi ) ili zubnih krunica. To bi značilo postavljanje nadomjestaka za zube koji su oslabljeni trošenjem. Ovdje se zub minimalno brusi, a više se nadoknađuje izgubljeno tkivo.

Okvirna cijena terapije: od 400 €/protetski nadomjestak (zubna krunica, zubna ljuskica, onlay, inlay). 

Nadoknada zuba koji potpuno nedostaje

Ako vam nedostaju zubi, preporuka je ugradnja zubnih implantata ili nošenje proteze, na temelju vaših preferencija i raspona cijena.

Okvirna cijena terapije: od 600 €/zubni implantat. 

Ako se želite riješiti problema škrgutanja zuba, imati zdraviji i ljepši osmijeh, na pravom ste mjestu! Osoblje Dental centra Mostarac stoji na raspolaganju svima vama koji se želite riješiti neugodnog škripanja zuba. Ne zaboravite: bolje spriječiti, nego liječiti.

Mobile Whatsapp