Alarm! Zanemarujete li i Vi krvarenje zubnog mesa?

Opisat ćemo vam jedan od najčešćih slučajeva petkom, pred sam kraj radnog vremena. Zvoni telefon. Ženski glas s druge strane žice žali se na neizdržljivu zubobolju i traži hitan termin obrade kroz sljedećih pola sata. Na našu potvrdu da je možemo primiti, jako je sretna!

Gospođa je došla i riješili smo joj problem. No, tijekom intervencije na bolnom zubu, primijetio sam da joj je zubno meso crveno i upaljeno. Krvari već na moj lagani dodir. Pitam ju koliko to dugo traje? „Primijetila sam krvarenje unazad dva do tri tjedna, ali me uopće ne boli!“, odgovorila je.
Dva do tri tjedna?? Predočite si sljedeću situaciju: da vam krvari bilo koji drugi dio tijela, biste li čekali dva do tri tjedna da se javite doktoru, ili se ne biste uopće ni javili?!?

Nažalost, ovakve stvari čujem i detektiram u radu svakodnevno. Tipičan problem: pacijenti se javljaju zbog zubobolje. No, vrlo često problem nije samo u zubima, nego i u upaljenom zubnom mesu. 

Kao posljedica upale, dolazi do krvarenja zubnog mesa. Zanimljivo je kako taj simptom u većini slučajeva nije dovoljan razlog za javljanje svom zubaru! Dapače, uvriježena je predrasuda da će smanjeno četkanje pomoći zacjeljivanju. To nikako nije slučaj – smanjeno četkanje može samo pogoršati situaciju! 
Krvarenje zubnog mesa nikako nije simptom kojeg bi trebalo ignorirati.

Nažalost, naša populacija u najvećem broju slučajeva nije dovoljno informirana o potencijalno vrlo ozbiljnim posljedicama upale zubnog mesa. Znate li da je krvarenje zubnog mesa prvi znak upale koja vodi do parodontitisa (tzv. paradontoze), što ponekad može znači gubitak potpuno zdravih zubi!?

Vratimo se sada našoj pacijentici s početka priče. Uslijedilo je moje detaljno objašnjenje da  krvarenje uzrokuje plak. Podsjetimo se da je plak ljepljiva gusta tvorevina koja se nakuplja na zubima, a čine ju mikoplazma, virusi, bakterije, protozoe, ostaci hrane i odumrle stanice. Počinje se stvarati neposredno nakon pranja zubi. Upravo su bakterije u plaku uzrok upale desni. Naglasio sam da je prvi korak u rješavanju problema četkanje, četkanje i samo četkanje! Kao i mnogi drugi prije nje, gospođa me pogledala u čudu: „ Ahaaa, pa ja to nisam znala, meni to nitko nikada nije rekao!”

Dragi moji, nadam se da sada znate da, kada zubno meso krvari, vrijeme je za hitnu posjetu zubaru! Uostalom, ne biste li posjetili svog doktora da vam iz čistog mira krvari bilo koji drugi dio tijela?

U Dental centru Mostarac primjenjujemo najnoviji način liječenja upale zubnog mesa propisan od renomiranog svjetskog stručnjaka prof.dr. Sculeana čiji rad redovito pratimo, a znanje i naučenu vještinu vrlo uspješno svakodnevno primjenjujemo. U slučaju krvarenja zubnog mesa, osigurali smo vam:

  1. edukaciju o tome kako ćete ubuduće efikasno održavati higijenu
  2. profesionalno čišćenje i uklanjanje naslaga
  3. redovitu kontrolu i praćenje bolesti
  4. liječenje parodontoze ako je bolest uznapredovala.
upala zubnog mesa

Našim pacijentima pomažemo tako da zajedno držimo probleme sa zubnim mesom pod kontrolom.

Vaš Dental centar Mostarac

Share:
Mobile Whatsapp