Kako odabrati idealnog stomatologa?

Svi traže idealnog stomatologa. Riječ idealan za tebe može značiti jedno, a za tvog prijatelja nešto drugo. Na stolu jednog kafića studentica stomatologije je postavila anketni listić s pitanjem: Što ti je jako važno kod odabira stomatologa? Slušala je i zabilježila što se događa.

 

Stručnost
“Meni je najvažnije da je moj zubar stručan”, rekao je menadžer uspješne telekomunikacijske tvrtke i pokazao blještavi osmijeh. “I meni također”, rekao je njegov rođak Marko koji nikako ne voli odlaziti zubaru. “Moj je stručan jer kod njega nikad nisam duže od 15 minuta”, nakezivši se sivo-žutim osmijehom.

Tehnologija
Za susjednim stolom Karlo je tvrdio kako njegova zubarica ima najnoviji laser za izradu “plombi” i da je njemu jako važna tehnologija. Nikoleta se pak uzbuđeno priključila Karlu kako i njen zubar ima laser, ali da ga koristi za izbijeljivanje zuba.

Kvaliteta
Teta Ružica se upravo jada da “… sve po spisku svim zubarima ovog svijeta” jer je već treća proteza žulja i ona je nosi samo kad je vani. Lovorka se na to nasmijala! Taman je htjela reći da već tri godine ima most fiksiran na 4 implantata tzv. all on four, no Ružica joj se počela diviti kako se veselo smije što je i logično jer ima sve svoje zube. Lovorka se slatko nasmijala i okrenula priču na temu o šminki i peglanju bora.

Briga
Dvije novopečene mame, Anita i Ivana su počele kukati jedna drugoj. “Joooj u trudnoći su mi skroz otišli zubi, nemreš belivit, ali svi su popucali, doslovno svi.” “Pa kada si zadnji put bila kod zubara”, upitala je Ivana. “7 godina nisam bila i jednostavno ne želim otići, strah me”.  Ivana se  šokirala i samo rekla: “Draga Anita!!!! Suosjećam s tobom jer ja nisam dobila ni jedan karijes, ali doduše ja svog stomatologa posjećujem svakih šest mjeseci. Evo ti njegov broj!”

Lifestyle
Mateo i Viktor su za stolom sjedili pokisli, ništa im nije bilo jasno. Iz lokala su upravo izišle dvije prezgodne i prekrasne dame. Nisu dugo ostale jer spoj koji su dogovorile sa Mateom i Viktorom nije dobro završio. Naime, potaknuti pitanjem na stolu počeli su pokazivati zube. Ispostavilo  se da Mateu fale dva prednja zuba, a Viktorovi žuti zubi puni naslaga su stršali svaki na svoju stranu. Curke su promijenile raspoloženje, otišle do toaleta i morale hitno napustiti lokal.

Timski pristup
Dok je čekala naručene kolače i kavu, obitelj Horvat se nasmijala na pitanje. “Vidiš Ana, mi smo sretni što kod svog stomatologa riješimo sve probleme! Leonovi  zubi su sve ravniji sad kad nosi aparatić, tvoj osmijeh sa ljuskicama je top, a i moj gingivitis smo riješili pa mi više zubno meso uopće ne krvari.” “Nama je izgleda važan stručan timski pristup na jednom mjestu.”, zaključila je Ana.

Odnos
“Hej, vidi pitanja Evita! Što je ono nama važno kod stomatologa? Sjećaš se prošle Nove Godine i Teninog zubića? Hvala Bogu što smo tako dobri s našim zubarom. Primiti je na Novu Godinu, e to ne bi baš svatko!”

Štednja dragocjenog vremena
Lukas: “Znaš kaj Filip, lagano već kuham! Četvrti put idem kod zubara i nikako da mi završi fucking krunicu. Kaže, mora se doći pet puta. Hej 5 puta! Za jedan zub! Grrr…”

Filip:  “Stvarno? A moj meni jutros započeo i oko podne  završio zub. Nisam znao da to tak dugo zna trajati. Možda je kod njega brže jer ima kompjutersku izradu zuba i tehničarku koja odmah završava zub.”

Estetika
Frane u sebi pomisli: Uf, moja lipa zubarica, najlipša u gradu. Fina, šesna,nasmijana. A šta lipo miriši. Ehhh! Udana…I otpi gutljaj kavice…

Ljubav
“Meni se sviđa moja zubarica jer osjećam da ona jako voli to kaj radi! ‘Ko je uopće stavio ovo pitanje na stol?” upita Lorena konobara.

Iskustvo
Luka: “Iskustvo. Ne bih se nikad dao u ruke nekom početniku. A ti Božena?”
“I meni je iskustvo jako važno! Znaš da sam neki dan u novinama pročitala da je najbolje ići zubaru koji ima preko 10 godina iskustva!” nadodala je Božena.

Ljudskost
Goga je razmišljala: Volim jer me tretira kao čovjeka! Ima blagu riječ i objasni mi što se može, a što ne. I uvijek me spasi kad me nešto boli. Moja zubarica je osim stručnjaka i veliki čovjek!

Atmosfera
Teo: “Meni je moj doc totalno cool! Slušam glazbu, uživam, niš’ me ne boli. Ma brutala :-)”
Fran: “I meni moj! Not. K’o da sam u sobi za mučenje, samo zujanje bušilice! Čisti shit!”

Izbor
Baka se fino smjestila u stolac, te čekajući unuku čita pitanje. Nedugo nakon toga dolazi unuka i baka joj odmah ni pet ni šest postavi pitanje: “Jel no ćerce jel ti ideš u muškoga ili ženskoga zubara?” “Draga baka, kaj te strefilo, kakva su to pitanja?” “ Evo ti ga odi lipo piše Šta ti je važno kaš birat zubara. Asti Gospe meni je najvažnije da je muški, da more izvadit zub ka čoik. A ti ideš u ženskog zubara, pa se ja odman zabrinula i dedera ti fino minjaj tu žensku.” “Baka, baka pa kaj ti je pa ne bum vadila zub, možda umnjak ak bum morala, ali za to imam super oralnu kirurgicu, najnježniju na svijetu.” “E ćerce, ćerce..”

Cijena i kvaliteta
Crnka: “Ma meni ti je važno samo da je što niža cijena! Ja ti odem na grupne popuste i biram koje ću usluge kupiti. ‘Oćeš i ti vidit jučerašnju akciju na vađenje zuba, sa 450 na 300 kuna stara, i to kod specijalista, ej! Ne smiješ propustit taj kupon!”
Plavuša: “A imaš kakvu preporuku za grupnog ginekologa?”

Dragi moji,

izgleda da uopće nije lako pronaći idealnog stomatologa! Morao/la bi biti stručan, iskusan, opremljen najmodernijom tehnologijom, raditi u space shuttle-u, biti veliki esteta, educiran po svijetu, izvanrednih manualnih sposobnosti, dobar dijagnostičar, dobar majstor, cool, opušten, s dobrom ekipom, s dobrom zubnom tehnikom, strastven prema svom poslu,  ljubazan, pažljiv, izuzetno koncentriran na svakog pacijenta, zgodan, namirisan, čist, nepušač, uvijek dostupan, uvijek raspoložen, neoženjen-neudana ili pak oženjen/udana, muškarac ili žena ovisno o stavovima i naravno što jeftiniji.  Ah…dragi moji koji tražite idealnog stomatologa, sretno vam bilo!!! Moj savjet je da izaberete stomatologa kojem možete vjerovati.

Berislav Mostarac, smiledesigner i stomatolog

 

PS. Ako imate zanimljiv odgovor na pitanje Što Vam je važno kod odabira stomatologa? pošaljite nam Vašu priču na mail: [email protected], a mi ćemo najkreativniji mail nagraditi poklon bonom u iznosu 1000 kn u našoj ordinaciji. Samo se raspištoljite! I budite iskreni 🙂

Share:
Mobile Whatsapp