Izbjeljivanje zuba: istine i zablude

Blistavi i zdravi zubi najbitniji su dio prvog dojma koji ostavljate na ljude oko sebe. Što su zubi ljepši, bjelji i pravilniji, to je i sam dojam bolji. Možete uložiti milijune u skupu odjeću, ali ako Vaš osmijeh ne zrači – sve pada u vodu.

Ako smatrate da blistav osmjeh nije vaš glavni adut, mi imamo rješenje. Izbjeljivanje zuba je najbrži instant smile makeover. U samo jednoj posjeti i vi možete postati vlasnik osmjeha od milijun dolara. Naravno, samo figurativno jer se zapravo radi o vrlo pristupačnom stomatološkom tretmanu. I upravo je to jedan od najpoznatijih mitova o ovom tretmanu – da je samo izbjeljivanje zuba jako skupo!

Dvoje mladih se osmjehuje

Budući da smo tijekom godina prakse susreli puno pacijenata koji su u našu ordinaciju došli s netočnim predodžbama u vezi izbjeljivanja zuba, imamo osjećaj da možemo sami sastaviti vlastitu mitologiju. No, što su mitovi, a što su činjenice? Dozvolite nam da vam predstavimo nekoliko činjenica koja stoje iza najraširenijih mitova o izbjeljivanju zuba. Vaš put to blistavog osmijeh može započeti!

Izbjeljivanje zuba je bolno!

Mit! Moramo vas razočarati – nije bolno. Naime, funkcija zaštitnog gela koji se stavlja na desni je upravo ta: zaštita zubnog mesa. Kada je zubno meso zaštićeno na pravilan način, boli nema. Ponekad je moguće osjetiti lagane trnce kroz zube, ali to nije neugodan osjećaj.

Moguće je izbijeliti zube pacijentima koji su pušači

Činjenica! Postoje mnoge studije koje navode kako pušači i nepušači postižu iste rezultate izbjeljivanja zuba. Naravno, pušenje dugoročno utječe na rezultate, budući da zube čini žućima. Ispravna profilaksa i oralna higijena pomažu u održavanju dobrih rezultata.

blistavo bjeli zubi i crni ruž za usne

Efekti izbjeljivanja zuba kratko traju

Mit! Samo o vama ovisi dugotrajnost vašeg novog blještavog osmijeha. Naime, izbjeljivanje zuba može posvijetliti boju osmijeha za čak do 12 nijansi (u prosjeku oko 6-7). Kako bi nova boja bila što trajnija, potrebno je, osim redovite higijene zuba, izbjegavati obojene napitke: kavu, gazirana pića i vino.

Izbjeljivanje zubi oštećuje vaše zube

Mit! Ne znamo tko je autor ovog evergreen hita, ali to je mit kojeg jako često čujemo u praksi. Kada izbjeljivanje zubi povjerite stručnoj osobi – tj. stomatologu, ono je izuzetno sigurno. Dapače, za razlike od abrazivne paste za izbjeljivanje zuba, ono neće oštetiti zubnu caklinu. Zašto? Sastojci u gelu za izbjeljivanje djeluju tako da privremeno otvore pore vaših zuba te “podignu” mrlje iznutra. Nakon tretmana izbjeljivanja, vaši se zubi prirodno remineraliziraju i rehidratiziraju. Napominjemo kako se radi o neinvazivnom tretmanu.

Izbjeljivanje zuba je jako skupo

Mit! Izbjeljivanje zuba je najkraći i cjenovno najpovoljniji tretman u estetskoj stomatologiji. Naši nam pacijenti često kažu na kontroli nakon zahvata kako im je ovo bolja investicija nego u, primjerice, bolji mobitel. Lako je naviknuti se na bolje, zar ne?

Cijena izbjeljivanja zuba je izuzetno povoljna a ako imate još neko pitanje ili nedoumicu kontaktirajte nas putem forme.

pacijenti se gleda u ogledalo nakon izbjeljivanja zuba

Osjet osjetljivosti zuba nakon tretmana nije dobar

Mit! Naime, radi se o kratkotrajnoj posljedici tretmana. Aktivne supstance u gelu za izbjeljivanje mogu uzrokovati privremenu dehidraciju zuba što zauzvrat smanjuje njihovu sposobnost izolacije živca od temperaturnih promjena. Ova osjetljivost najčešće nestaje nekoliko dana nakon zahvata. Kao rješenje, stomatolog može preporučiti tretman fluorom nakon izbjeljivanja kako bi se obnovila hidriranost i nahranili zubi.

Možda će trebati više vremena da vidimo pravi efekt izbjeljivanja

Mit! U 90% slučajeva, bit će dovoljan jedan tretman. No, sve zavisi od stanja vašeg osmjeha. Ponekad će trebati više od jedne sesije za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa zuba koje su se godinama ili čak desetljećima nakupljale. No, jednom kada se vaši zubi oslobode mrlja, održavanje bjeline bit će puno lakše.

Krunice, ljuskice i ispuni ne mogu se izbijeliti

Činjenica! Zubne krunice, ljuskice i ispuni ne mogu se oštetiti niti izbijeliti postupkom izbjeljivanja zubi jer, za razliku od prirodnih zuba, nemaju pore. Samo se prirodni zubi mogu izbijeliti jer jedino na njih djeluje aktivna supstanca gela za izbjeljivanje.

Zaključak

Bijeli su zubi simbol zdravlja i ljepote od pamtivijeka. Suvremena estetska stomatologija može vam ponuditi nekoliko tretmana za učinkovito, brzo i sigurno izbjeljivanje zuba. Budući da se današnje metode znatno razlikuju od onih koji su se nekada koristili, ne čude brojna pitanja i zablude u vezi izbjeljivanja zuba.

Tim Dental centra Mostarac je na raspolaganju svima vama kako bismo rastjerali sve vaše zablude i strahove u vezi izbjeljivanja zuba. I osigurali blistavu bjelinu zuba i vašeg osmjeha.

Djevojka s crvenim šalom se osmjehuje

FAQ

Kakva su iskustva ljudi koji su izbijelili zube?

Svatko tko želi trenutno uljepšati svoj osmijeh, a nema velike ispune na zubima može biti kandidat. Nakon samo jednog dolaska zubi postaju svjetliji, a osmijeh blještaviji bez mrlja i žućkastih nijansi. Tretman izbjeljivanja je brz, siguran i bezbolan. Iskustva korisnika su potpuno pozitivna.  Najčešće pitanje koje sami sebi postavljaju kada se pogledaju u ogledalo nakon tretmana je: zašto ovo nisam učinio ranije?

Je li je bolje kućno izbjeljivanje zuba od onoga u ordinaciji?

Ovisi o tome koliko ste nestrpljivi vidjeti prve rezultate. Rezultati izbjeljivanja zuba u ordinaciji su brži (sam tretman traje 45 minuta), dok je za kućno izbjeljivanje zuba potrebno od 2 do 4 tjedana. I ne, ne govorimo o ‘’uradi sam’’ rješenjima poput trljanja zuba korom banane, nego o profesionalnom tretmanu pod nadzorom vašeg stomatologa. Ako želite odlične rezultate, savjetujemo da preskočite ovakve metode.

Što je potrebno uraditi na zubima prije početka tretmana izbjeljivanja zuba?

Prije samog tretmana, potrebno je ukloniti kamenac i meke naslage te ispolirati zube. Također je bitno sanirati sve karijese i zamijeniti napukle plombe. Opće pravilo je: sanirati prvo svaki dentalni problem nakon čega tretman može započeti.

Mobile Whatsapp