Estetski fiksni aparatić u odrasloj dobi: da ili ne?

Ortodoncija se najčešća asocijacija s liječenjem nepravilnosti zuba kod tinejdžera. Fiksni aparatić – sigurno vam odmah na pamet pada stereotip tinejdžeruce s naočalama poput pepeljara i glomaznim metalnim aparatićem koja se iz ružnog pačeta pretvori u labuda. Fiksni aparatić za zube je, naravno, zaslužan za tu transformaciju.  Znamo da lijep osmijeh nikad ne izlazi iz mode. Zato se sve veći broj odraslih osoba odlučuje za ortodontsku terapiju. Pri tome biraju ne starinski, nego suvremeni estetski fiksni aparatić za zube. Dapače, po nekim istraživanjima, ova skupina čini čak jednu trećinu svih ortodontskih pacijenata.

fiksni aparatić dojmovi pacijenata

Većina ortodonata slaže se da nikad nije kasno za aparatić. Iako je osnovna prednost ortodontske terapije u mladoj dobi postizanje idealnog luka zuba prije odrastanja, fiksni aparatić za zube je odlično rješenje i za odrasle pacijente.

Estetski fiksni aparatić za zube za odrasle pacijente

Fiksni aparatić učinkovito i kvalitetno rješava svaki ortodontski problem u bilo kojoj životnoj dobi. Suvremena dentalna tehnologija ga je tijekom godina još dodatno usavršila. Fiksni aparatić 21. stoljeća uvelike se razlikuje od one predodžbe koju smo vam opisali na početku ovog teksta. Istovremeno, njegove sposobnosti ispravljanja zubi su i dalje potpuno pouzdane, sigurne i udobne za pacijenta. Zato danas govorimo o estetskom fiksnom aparatiću za zube.

Ova vrsta aparatića za zube omogućuju vašem ortodontu iznimnu kontrolu i preciznost prijeko potrebnu tijekom terapije. Tako je dizajniran da je tijekom vašeg tretmana moguće promijeniti i premjestiti bravice na aparatiću po potrebi za postizanje izvanrednih rezultata. I u tome je njegova snaga i glavna prednost. Istovremeno osigurava visoku estetiku i nevidljivost zbog prozirnih bravica i žica od kojih je izrađen.

Koje su prednosti estetskog fiksnog aparatića

Postoji više od jednog razloga zašto su fiksni aparatići za zube izdržali test vremena:

  • Oni su učinkoviti – sjajni su u pomicanju zuba točno tamo gdje je potrebno.
  • Oni su svestrani – pomažu u ispravljanju od sitnih nepravilnosti do kompleksnih ortodontskih slučajeva
  • Oni su pristupačniji od trendovskih nevidljivih aparatića – mnogim pacijentima su isplativiji od nevidljivih aparatića čiju cijenu diktira broj folija koje je potrebno izmijeniti do kraja terapije
  • Oni su visoko estetizirani – danas su bravice i žice prozirne te se sam aparatić vrlo diskretno nazire i gotovo je nevidljiv

Estetski fiksni aparatić neće popraviti samo ljepotu nego i zdravlje vašeg osmjeha

Ne zaboravimo – samo je zdrav osmijeh, lijep osmijeh. A nepravilnosti zuba mogu uzrokovati i probleme s njihovim zdravljem. Ortodontska terapije kod odraslih pacijenata odličan je izbor i zbog sljedećih razloga:

1) Vaši će zubi biti zdraviji

Krive je zube puno je teže pravilno četkati, kao i čistiti zube i desni koncem. Plak i bakterije imaju tendenciju nakupljanja upravo na tim teško dostupnim mjestima, što doprinosi stvaranju karijesa.

Ako imate mnogo karijesa i imate problema s desnima, ravniji osmijeh može pomoći da vaši zubi i desni budu čišći i zdraviji. Ovo je važno u bilo kojoj dobi, ali kako starenjem dolazi do prirodnog trošenja zuba, tim je više važnije očuvanje strukture prirodnih zuba.

2) Smanjit će se prirodno trošenje zuba

Malokluzija (nepravilan zagriz) utječe na sposobnost žvakanja. Naime, nepravilno poravnanje zuba znači da sila koja se stvara žvakanjem hrane nije ravnomjerno raspoređena. To može dovesti do spljoštenih zubi i pojačanog trošenja zubne cakline, što dovodi do karijesa i prekomjernog starenja zuba.

3) Ublažavanje boli u čeljusti

Ne samo da udoban zagriz ravnomjerno raspoređuje pritisak po zubima, već može stvoriti glatku funkciju zuba, a to je bezbolno žvakanje. Često se pacijenti s nepravilnim zagrizom žale na škljocanje, pucanje i nelagodu pri otvaranju i zatvaranju usta.

4) Vaše će cjelokupno zdravlje biti poboljšano

Loše oralno zdravlje povećava rizik od drugih zdravstvenih problema poput bolesti srca i moždanog udara. Kako starimo, ionako smo izloženi povećanim rizikom od nastanka ovih bolesti.

Nema potrebe još dodatno povećavati taj rizik zanemarenim dentalnim zdravljem, zar ne? Baš kao što nikad nije kasno da se bolje hranite i vježbate, tako nikada nije kasno donijeti odluku o poboljšanju kvalitete svog oralnog zdravlja.

5) Vaše će samopouzdanje biti na višem nivou

Tijekom godina, kako se vaše oralno zdravlje pogoršava, vjerojatno ste postali sve svjesniji praznina i krivih zuba. A vaše je samopouzdanje vjerojatno pretrpjelo veliki udarac. Znanstveno je dokazano da je sigurnost u svoj osmijeh bitna za napredovanje u karijeri i ostvarivanje bliskih odnosa s obitelji, prijateljima i ostalim važnim osobama u životu.

Naime, ako vam je previše neugodno nasmiješiti se ili, još gore, čak i izaći iz kuće, sram i izolacija koje osjećate mogu utjecati na vaše mentalno i emocionalno zdravlje.

Svi naši pacijenti na kraju ortodontske terapije izjavljuju da se osjećaju promijenjeni iznutra. Upravo je taj prekrasan novi osmijeh kojeg ste oduvijek željeli zaslužan. Također ističu da je njihova okolina oduševljena novom vidljivom razlikom.

Godine su samo broj… ali držite sve zube na broju

Kao što izreka kaže: “Godine su samo broj i star si onoliko koliko se osjećaš”. Uistinu ne postoji dobna granica za početak terapije estetskim fiksnim aparatićem. Posebice u današnje vrijeme kada ljudi žive duže te je još bitnije što dulje sačuvati zdravlje svojih prirodnih zuba.

Ako i u odrasloj dobi imate zdrave zube koji su samo krivi, estetski fiksni aparatić vam može pomoći da postignete ravniji i ljepši osmijeh. Inače, prije same ortodontske terapije potrebno je sanirati karijese ili parodontitis. Tek ste nakon toga spremni za nošenje estetskog fiksnog aparatića. Sama terapija traje u prosjeku do godine i pol dana. Jedna godina jako brzo prođe, zar ne? Dok razmišljate o tome je li ovaj korak za vas ili ne, već ste mogli biti gotovi s nošenjem aparatića i imati savršeno ravne zube!

Jeste li spremni?

Tim Dental centra Mostarac pobrinut će se da u najkraćem mogućem roku dobijete ravne zube uz estetski fiksni aparatić, što je prvi korak do blistavog osmjeha.

I ne zaboravite – nikada nije kasno za lijepu promjenu osmijeha, a fiksni aparatić je uvijek dobar izbor! Ako ste čekali vaš idealni osmjeh godinama, sada je trenutak. Vidjet ćete da će vrijediti.

NE PROPUSTITE – PROMO NA SVA TRI APARATIĆA: cijena za jednu čeljust za avansno gotovinsko plaćanje od 8.0000 kn (1.062 eur) do 07.11.2022.

Mobile Whatsapp