Pregled

Zakažite termin

LJUSKICE, KRUNICE I MOSTOVI: SAVEZNICI ESTETIKE OSMIJEHA

Obiteljska druženja, poslovni sastanci, ali i svakodnevni život puni su prilika za zdrav i blještav osmijeh. Ne dozvolite da zbog puknutih zuba ili praznine u čeljusti propustite priliku iskreno i toplo se nasmijati svojim najbližima. Krunicama, ljuskicama ili mostovima možete vratiti ljepotu svom osmijehu. Kao specijalisti u estetici osmijeha preko 10 godina, naši će se protetski radovi savršeno uklopiti u Vaš osmijeh i vratiti Vam kvalitetu života.

before after

Prije i poslije protetskih radova

DENTALNI PROTETSKI NADOMJESTCI

Ljuskice

Ljuskice (veneers)  su tanke keramičke fasete kojima možemo promijeniti boju, oblik, položaj i veličinu prednjih zuba.

Krunice

Krunica je nadomjestak za krunu zuba tj. vidljivi dio zuba. Među pacijentima je često poznata pod nazivom "zubna navlaka".

Most

Most je nadomjestak za veći broj zuba, koji je fiksiran u ustima na zube nosače. Sastoji se od međusobno spojenih krunica.

SAZNAJTE VIŠE O DENTALNIM PROTETSKIM MOGUĆNOSTIMA

Nedostaje mi jedan zub, koje su moje opcije?

Ako Vam nedostaje jedan cijeli zub (korijen i vidljiv dio zuba), na raspolaganju su Vam dvije mogućnosti.
Prva je opcija ugradnja jednog implantata na koji se postavlja jedna krunica. Tako na minimalno invazivan način nadoknađujemo izgubljen zub. Drugo je rješenje brušenje dva susjedna zuba i izrada mosta kojim ćemo nadoknaditi jedan zub.

Za više pitanja o dentalnoj protetici kliknite OVDJE

Zubar mi je rekao da za krunicu moram doći 4-5 puta, možete li Vi to napraviti brže?

Koristeći CAD CAM tehnologiju CEREC možemo napraviti krunicu u 24 sata. Najčešće se radi u jednom danu, ponekad u dva posjeta!


Što je važno znati prije početka protetske rehabilitacije?

Osim vrhunskih materijala i laboratorija u kojem se protetski nadomjestak izrađuje, ključnu ulogu u izradi protetskog nadomjestka ima doktor dentalne medicine. On je taj koji će:

- planirati nadomjestak (dobar plan, ključ je dugotrajnosti)

- pripremiti zube za izradu nadomjestka (zubi moraju biti potpuno zdravi i izliječeni)

- pravilno izbrusiti zube (točno definirati dosjed krunica brušenjem na stepenicu)

- uzeti dobar otisak (s najpreciznijim materijalima)

- koordinirati s laboratorijem izradu (nedvosmisleno davati upute individualno za pacijenta)

- napraviti probe nadomjestka (na kojim će se vidjeti rezultati naputaka tehničaru)

- tražiti od pacijenta potvrdu da je to za njega dobar nadomjestak (da mu se sviđa)

- predati pacijentu nadomjestak (kao i upute za održavanje nadomjestka)

- godinama stajati iza svog rada (garantirati za rezultat protetske terapije)

Prije odluke o tome kome ćete povjeriti svoje povjerenje za izradu protetskih nadomjestaka razmislite o gore navedenom. Upravo zato smo naglasili što je sve bitno pri izradi dobrog protetskog nadomjestka. Tim se vodimo i toga se strogo pridržavamo u našem centru. Obratite nam se s povjerenjem i iz našeg centra ponesite osmijeh na licu.


Može li se spasiti puknuti zub?

Ako zub nije puknuo duboko pod zubno meso moguće je izraditi nadogradnju i krunicu. Ako je puknuo duboko pod meso naš protetičar će u suradnji s parodontologom i Vama odlučiti o smjeru terapije.


Alergičan sam na metale. Koje su opcije prihvatljive za mene?

Tehnologija 21. stoljeća pruža brojna kvalitetna rješenja. Optimalno rješenje bile bi cirkon-keramičke krunice ili Emax keramičke bezmetalne krunice.


Tko izrađuje krunice i mostove?

Krunice i mostove izrađuje dentalni tehničar u laboratoriju ili stomatolog i tehničar u ordinaciji, ovisno o tipu rada.


Imam mobilnu protezu, ali bih je htio dodatno stabilizirati. Na koji način se to može izvesti?

Ako je mobilna proteza dobra, moguće ju je dodatno stabilizirati ugradnjom dva implantata.


Koje vrste krunica postoje?

Postoji više vrsta krunica koje se izrađuju od različitih materijala:

1) Emax krunica

2) cirkon-keramička krunica

3) obična metal-keramička krunica

4) metal-keramička krunica sa schulterom

5) dugotrajna privremena krunica.


Kakva je to Emax krunica?

Emax krunica (100% izrađena od press-keramike) najvjernije oponaša prirodni zub iz više razloga: osim neograničenih mogućnosti nijansiranja, kroz Emax krunicu svjetlost prolazi kao kroz prirodni zub. Ovakav tip krunica imaju gotovo svi hollywoodski glumci! Potpuno je biokompatibilna, a njezina ugradnja ne zahtijeva intenzivno brušenje zuba. Emax krunica nije predviđena za velike raspone. Kooristi za solo krunice te za mostove gdje nedostaje samo jedan zub (tročlane mostove).


Kakva je to cirkon-keramička krunica?

Cirkon-keramička krunica (100% keramička krunica s jezgrom od cirkon-keramike, na koju se dodaje završni keramički sloj) u potpunosti oponaša prirodan zub. Ovaj tip krunice zamjenjuje metal-keramičke krunice. Koristi se za velike raspone (kad fali više zuba). Materijal i tehnologija su u zadnje vrijeme znatno poboljšani te se koristi u kombinaciji s cirkonskim abutmentima na implantatima. Ova krunica ne otpušta sive metale, samim time ne narušava estetiku osmijeha kad se zubno meso povuče, a korijen zuba postane vidljiv.


Kakva je to obična metal-keramička krunica?

Obična metal-keramička krunica (metalna konstrukcije za završnim slojem keramike). Nedostatak joj je što u slučaju povlačenja zubnog mesa postoji mogućnost nastanka vidljivog crnog ruba. Također metal iz krunice može obojati zubno meso te ono poprima sivu nijansu. To obojenje se ne može ukloniti čak niti zamjenom ovog tipa krunice bezmetalnom krunicom. Metal-keramička krunica ne dozvoljava prolazak svjetlosti kao kod prirodnog zuba ili cirkon keramičkih krunica. Stoga preporučujemo izradu bezmetalne keramičke krunice ili metal-keramičke krunice s rubom od schultera.


Kakva je to metal-keramička krunica sa schulterom?

Metal-keramička krunica sa schulterom (metalna konstrukcije za završnim slojem keramike, s tim da je 0.5 – 1 mm metala uz rub krunice zamijenjen keramikom posebne tvrdoće, kako se uz zubno meso ne bi vidio crni rub metala).


Kakva je dugotrajna privremena krunica?

To su krunice koje se izrađuju kompjuterski CAD/CAM tehnologijom te su namijenjene kod većih protetskih rekonstrukcija, podizanja zagriza i implantoloških radova. Izvrsne su estetike, ali s vremenom upijaju pigmente pa nisu dugotrajno riješenje.


Što su to djelomične krunice?

Fiksno-protetski radovi kojima se nadomješta dio krune zuba, ovisno o veličini defekta (jedna, dvije, tri i više zubnih ploha). Najčešće se rade na stražnjim zubima, a posebno često u slučajevima kada je potrebno kontrolirano povisiti zagriz, kako bi se oslobodio prostor za povećanje visine potrošenih prednjih zuba. Tada se izrađuju kvržice zuba, koje poslije određuju kretnje prilikom zagriza i žvakanja. To su tzv. inlayi, overlayi i onlayi. Inlayi se obavezno izrađuju kad je kruna zuba jako razorena i kad je potrebno izraditi velike ispune.

Keramički inlayi, onlayi i overlayi se izrađuju se tako da doktor dentalne medicine u ordinaciji pripremi zube, nakon toga skenira zube, na računalu dizajnira nadomjestak koji se potom glodalicom dobije iz jednog komada keramike. Potom se inlay individualizira, oboji i zalijepi na zub. Prednosti ove metode su:

- precizna izrada

- vrhunska estetika i funkcija

- bolji uvjeti izrade

- čvrstoća nadomjestka jer je iz jednog dijela

- smanjena mogućnost nastanka rubne pukotine jer se materijal prilikom postavljanja u usta ne kontrahira nego baš sjedne na mjesto

- sigurnije nadomještanje velikog dijela zuba, posebno kad se u ustima ne mogu osigurati suhi uvjeti rada dovoljno dugo koliko bi trebalo da se izradi ispun

- u odnosu na klasične ispune njihov vijek trajanja je dvostruko veći.


NARUČITE SE NA PRVI PREGLED

POGLEDAJTE ZADOVOLJNA LICA NAŠIH PACIJENATA

ZAŠTO PROTETSKI NADOMJESTCI U DENTAL CENTRU MOSTARAC?

  • Preko 10 godina iskustva
  • Funkcija i estetika
  • Kvalitetno i trajno rješenje za Vaše zube
  • 5 godina jamstva na sve protetske radove
  • Plaćanje na rate

KONTAKTIRAJTE NAS

Želim se naručiti ili imam pitanje za Vas