ZUBNA PROTETIKA

Ako tražite stomatologe kojima ćete povjeriti izradu vaših novih zuba, na pravom ste mjestu jer imamo preko 10 godina iskustva u zubnoj protetici!

 

Dentalna protetika uključuje izradu zubnih nadomjestaka kojima se  nadoknađuje dio zuba, jedan ili više zuba te se na taj način uspostavlja normalna funkcija i estetika.

Dentalno protetski radovi koji se mogu fiksirati na postojeće zube ili zubne implantate su fiksni protetski nadomjestci; taj dio dentalne protetike se zove fiksna protetika. Primjer su ljuskice, krunice, mostovi i fiksna rješenja na implantatima.

Dentalno protetski nadomjestci koji se mogu vaditi iz usta se nazivaju mobilni protetski nadomjestak, taj dio protetike se zove mobilna protetika. Primjer takvih radova su mobilne proteze poduprte implantatima, djelomične zubne proteze i totalne zubne proteze.

Postoje i kombinirani protetski nadomjestci kod kojih se mobilna proteza u ustima povezuje sa fiksnim radom (krunica ili most).

IZVRSNOST

IZVRSNOST

Kvalitetno i trajno rješenje
za vaše zube
MODERNA TEHNOLOGIJA

MODERNA TEHNOLOGIJA

Najnovije tehnologije
za vaše zdravlje i sigurnost
JAMSTVO

JAMSTVO

5 godina jamstva
na sve protetske radove

Dental centar Mostarac zubne ljuskice veneersLjuskice su tanke keramičke fasete - lamele kojima se ispravljaju nedostatci u boji, obliku, položaju i veličini prednjih zubi.
Kod izrade ljuskica brušenje zuba je minimalno i ljuskica prijanja uz zub . Materijal od kojeg se ljuskice izrađuju je potpuno biokompatibilan, omogućava vrhunsku estetiku i identičnost u oponašanju prirodnosti zuba. Omogućava umjetnički rad (tehničar sloj po sloj individualizira ljuskicu). 

Reakcija zubnog mesa je minimalna, jer ljuskica ide do zubnog mesa , za razliku od metalkeramike gdje krunica ide pod zubno meso. Čvrstoća ljuskice izrađene s novim prešanim keramičkim materijalima (Emax) je odlična. Brušenje zuba je minimalno (svega 0,5 - 0,7 mm). Po pitanju održavanja, na ljuskice se manje nakuplja plak nego na prirodni zub, a olakšano je  uklanjanje plaka jer je ljuskica glatkija nego zub. Garancija na ljuskice je 5 godina, iako je trajnost ljuskice oko 15 godina.

Dental centar Mostarac bezmentalne keramicke kruniceKRUNICA je nadomjestak za krunu zuba.  Među pacijentima je često poznata pod nazivom "zubna navlaka". Činjenica je da se na izbrušeni zub navuče nova "košuljica", otkuda vjerojatno i potječe naziv navlaka. 

Izrađuje se:  

 1.  kad kruna zuba promijeni boju ili potamni,
 2.  kad zub sadrži velike ispune kojima se ne može riješiti estetski problem,
 3.  kad zub jednostavno pukne (trauma)
 4.  nakon liječenja kanala (nakon što se napravi nadogradnja)
 5.  u kombinaciji s mobilnim radom

 

Vrste krunica:

 

Emax krunica (potpunokeramička krunica izrađena od press keramike) u potpunosti oponaša prirodni zub, mogućnosti postizanja boje su neograničene, kroz emax krunicu  svjetlost prolazi kao kroz prirodni zub, potpuno je biokompatibilna, zub se ne mora jako izbrusiti. Ovakav tip krunica imaju gotovo svi hollywoodski glumci. Mana emax krunice je da se ne može koristiti za velike raspone, nego se ona koristi za solo krunice i za mostove gdje fali samo jedan zub (tročlane mostove).

Cirkon keramička krunica (potpunokeramička krunica izrađena od cirkonkeramičke jezgre na koju se peče keramika) također u potpunosti oponaša prirodan zub, ali kroz nju svjetlost prolazi manje nego kroz press – emax krunicu. Cirkonska krunica zamjenjuje metalkeramičke krunice. Koristi se za velike raspone (kad fali više zuba). Materijal i tehnologija je jako unaprijeđen, tako da se koristit i u kombinaciji sa cirkonskim abutmentima na implantatima. Ova krunica ne otpušta sive metale te se ne narušava bioestetika i kad se zubno meso povuče i korijen zuba postane vidljiv.

Metalkeramika sa schulterom (na metalnu konstrukciju se peče keramika, s tim da je cca 0.5 - 1mm metala uz rub krunice zamijenjen specijalno tvrdom keramikom, kako se uz zubno meso ne bi vidio crni rub metala)

Obična metalkeramička krunica (na metalnu konstrukciju se napeče keramika). Nedostatak joj je što u slučaju povlačenja zubnog mesa postoji mogućnost nastanka vidljivog crnog ruba. Također metal iz krunice može obojiti zubno meso, te ono onda izgleda sivo. To obojanje se ne može ukloniti čak niti zamjenom krunice bezmetalnom krunicom. Stoga preporučamo  izradu bezmetalne keramičke krunice ili metalkeramičke krunice sa rubom iz schultera.

Fasetirana metalkeramička krunica (keramika se na metalnu konstrukciju peče samo s prednje strane, dok je sa stražnje strane metal) nije potpuno estetska, jer se iz određenih kuteva (npr. kad se pacijent nasmije i zabaci glavu unatrag) može vidjeti metal sa stražnje strane krunice.  Prednost je što se zajedno s metalom krunice može izliti i izraditi anker (veza) kojom se keramička krunica veže sa mobilnim wironit protezama.

Privremena krunica (krunica izrađena od kompozitnih smola ili akrilata koja se koristi kao privremeno rješenje dok pacijent ne dobije prave krunice). Ona se cementira privremeno na izbrušene zube dok ne budu izrađene prave krunice. Može se bez problema skinuti. Ponekad privremene krunice u ustima ostaju i više mjeseci, ako je terapija duga i zahtjevna.


Most je nadomjestak za veći broj zubi, a koji se fiksira u ustima na zube. Može se izraditi od cirkonskih keramičkih krunica, metalkeramičkih krunica sa schulterom, običnih metalkeramičkih krunica. Kod planiranja mosta treba se pridržavati strogih pravila kako bi dovoljan broj nosača nosio cijelu konstrukciju, u protivnom bi konstrukcija pod djelovanjem  žvačnih sila mogla puknuti, a zubi nosači mosta stradati.


DJELOMI
ČNA KRUNICA - INLAY, ONLAY I OVERLAY

Fiksno protetski radovi kojima se nadomješta dio krune zuba, ovisno o veličini defekta (jedna, dvije , tri i više zubnih ploha). Najčešće se rade na stražnjim zubima, a posebno često u slučajevima kada je potrebno kontrolirano povisiti zagriz, kako bi se oslobodio prostor za povećanje visine potrošenih prednjih zuba. Tada se izrađuju kvržice zuba, koje poslije određuju kretnje prilikom zagriza i žvakanja. Inlay-i se obavezno izrađuju kad je kruna zuba jako razorena i kad je potrebno izraditi velike ispune.

Keramički inlayi, onlayi i overlayi se izrađuju se tako da doktor dentalne medicine u ordinaciji pripremi zube, nakon toga skenira zube, na računalu dizajnira nadomjestak koji se potom glodalicom dobije iz jednog komada keramike. Potom se inlay individualizira, boja i zalijepi na zub.

Prednosti ove metode su:

 • precizna izrada,
 • vrhunska estetika i funkcija,
 • bolji uvjeti izrade,
 • čvrstoća nadomjestka jer je iz jednog dijela,
 • smanjena mogućnost nastanka rubne pukotine jer se materijal prilikom postavljanja u usta ne kontrahira nego baš sjedne na mjesto,
 • sigurnije nadomještanje velikog dijela zuba, posebno kad se u ustima ne mogu osigurati suhi uvjeti rada dovoljno dugo koliko bi trebalo da se izradi ispun,
 • u odnosu na klasične ispune njihov vijek trajanja je dvostruko veći.

 Dental centar Mostarac savitljiva protezaPostoje potpune ili djelomične zubne proteze, a prema materijalu od kojega se proteza izrađuje postoje akrilatne ili wironit proteze.

Proteze se izrađuju kada postji opravdan razlog da se ne pristupi fiksnim rješenjima. Praktične su jer se mogu izvaditi i laše održavati higijenu preostalih zuba. proteza se također održava pranjem toplom vodomi posebnim sredstvima za otapanje nečistoća sa proteze.


POTPUNA PROTEZA
- nadomješta sve zube u gornjoj i/ili donjoj čeljusti. U gornjoj čeljusti priliježe direktno na sluznicu i  „drži se“ na vakum, a u donjoj čeljusti priliježe na sluznicu djelovanjem gravitacijske sile i iskorištavanjem područja usne šupljine gdje nema aktivnosti mišića koji bi ju podigli s ležišta. Potpune proteze izrađuju se od akrilata.


DJELOMI
ČNA PROTEZA - nadomješta zube u gornjoj i donjoj čeljusti u situaciji kada nije moguće izraditi most, odnosno  kada nema zuba koji bi mogao poslužiti kao nosač mosta, a ne može se ugraditi implantat (zbog zdravstvenih ili financijskih razloga). Djelomične proteze mogu se izraditi od akrilata ili od Wironita.


KOMBINIRANI PROTETSKI NADOMJESTAK

je kombinacija krunica i proteza posebnim ankerima koje se nalaze na mostu i u protezi. Ove veze su nevidljive u usnoj šupljini. Ankeri onemogućavaju pomak proteze. Takvi radovi omogućuje bolju estetiku i funkciju jer proteza čvrsto leži u usnoj šupljini i nema vidljivih kvačica kojima bi se ona držala za zube. Ove veze poskupljuju i produljuju izradu samog rada, ali zadovoljstvo pacijenata  gledano s estetskog i funkcionalnog stajališta, rezultira njihovom širokom primjenom u modernoj protetici.

 

PROTEZE NA IMPLANTATIMA

Problem pomičnosti proteza može se riješiti implantatima koji se ugrađuju u kost.

Najčešće se ugrađuju 2 implantata u donjoj čeljusti. Na ugrađenim implantatima se nalaze posebne veze kojima se proteza veže za implantate. Također se ova dva implantata mogu povezati prečkom koja dodatno stabilizira protezu. Rezultat toga je odlična stabilnost i nepomičnost proteze.

Zubar mi je rekao da za krunicu moram doći 4-5 puta, možete li Vi to napraviti brže?

Koristeći CAD CAM tehnologiju CEREC možemo napraviti krunicu u 24 sata. Najčešće se radi u jednom danu, ponekad u dva posjeta!

Fali mi zub, koje su moje opcije?

Ukoliko Vam nedostaje jedan zub prva solucija je jedan implantat i jedna krunica na implantatu. Tako na originalan način nadoknađujemo izgubljen zub. Druga solucija je prebrusiti dva susjedna zuba i napraviti most koji će nadoknaditi jedan zub.

Može li se spasiti puknuti zub?

Ukoliko zub nije puknuo duboko pod zubno meso moguće je izraditi nadogradnju  i krunicu. Ako je puknuo duboko pod meso naš protetičar će u suradnji s parodontologom i vama odlučiti o smjeru terapije.

Alergičan sam na puno metala, što mi možete ponuditi?

Danas je najbolje rješenje izrada cirkon keramičkih krunica ili emax keramičkih bezmetalnih krunica.

Tko izrađuje krunice i mostove?

Krunice i mostove izrađuje dentalni tehničar u laboratoriju  ili stomatolog i tehničar u ordinaciji ovisno o tipu rada.

Imam mobilnu protezu ali bih je htio dodatno stabilizirati sa implantatima

Ukoliko je mobilna proteza dobra moguće ju je dodatno stabilizirati ugradnjom dva implantata.

Što je važno znati prije početka protetske rehabilitacije?

Osim vrhunskih materijala i laboratorija u kojem se protetski nadomjestak izrađuje, ključnu ulogu u izradi protetskog nadomjestka ima doktor dentalne medicine. On je taj koji će:

 • Planirati nadomjestak (dobar plan, ključ je dugotrajnosti)
 • Pripremiti zube za izradu nadomjestka (zubi moraju biti potpuno zdravi i izliječeni)
 • Pravilno izbrusiti zube (točno definirati dosjed krunica brušenjem na stepenicu)
 • Uzeti dobar otisak (sa najpreciznijim materijalima)
 • Koordinirati sa laboratorijem izradu (nedvosmisleno davati upute individualno za pacijenta)
 • Napraviti probe nadomjestka (na kojim će se vidjeti rezultati naputaka tehničaru)
 • Tražiti od pacijenta potvrdu da je to za njega dobar nadomjestak (da mu se sviđa)
 • Predati pacijentu nadomjestak (kao i upute za održavanje nadomjestka).
 • Godinama stajati iza svog rada (garantirati za rezultat protetske terapije)

 

Prije odluke o tome kome ćete povjeriti svoje povjerenje za izradu protetskih nadomjestaka razmislite o gore navedenom. Upravo zato smo naglasili što je sve bitno pri izradi dobrog protetskog nadomjestka. Tim se vodimo i toga se strogo pridržavamo u našem centru. Obratite nam se s povjerenjem i iz našeg centra ponesite osmijeh na licu.

Trebaš zubnu protetiku?

ISKUSTVO. KVALITETA. STRUČNOST.

ŠTO KAŽU ZA NAS?

“Zdravlje zuba i osmijeh su mi jako bitni. Jednom ili dva puta godišnje u Dental centru Mostarac moje zube osvježe uklanjenjem kamenca i izbjeljivanjem zuba. Prezadovoljna sam blještavim osmijehom, a smatram da mi on svakako otvara vrata i u profesionalnoj karijeri.”

glumica, Zagreb

Marijana Mikulić

Image is not available

“Po prirodi sam veseo i stalno se smijem. Zubi su mi bili već malo oronuli i bilo je krajnje vrijeme da poduzmem nešto sa svojim osmijehom. Rezervirao sam termin kod dr. Mostarca i tako je započelo moje putovanje do savršenog osmijeha. Hvala ekipi i docu!”

poduzetnik, Zagreb

Ivan Grbavac

Image is not available

“Samoj sam sebi rekla da ću si «urediti» osmijeh prije svadbe pa sam tako i učinila! Kako su kod nas, u Sloveniji, stomatološke usluge dosta skuplje odlučila sam doći u Hrvatsku. Uz novi osmijeh osjećam se zadovoljno i sretno. Ono što mi je cijeli život smetalo u tjedan dana je nestalo. ”

viša med.sestra, Velenje - SLO

Branka Lončar

Image is not available

“Dr. Mostarac je najbolji zubar kojeg sam ikad posjetio, uključivši i švicarske zubare. Vrhunski stručnjak i profesionalac koji svome poslu i pacijentu pristupa jasno, koncizno i transparentno. Moja supruga koja je imala skepsu prema hrvatskim zubarima je također oduševljena.”

manager, Zurich - CH

Filip Matošević

Image is not available

MIJENJAMO OSMIJEHE

“Profesionalnost, ljubaznost i stručnost koju sam osjetila u prvom kontaktu, poslije se pretvorila u ugodno iskustvo. Mom sinu su spasili zub za koji smo smatrali izgubljenim. Moja djeca i ja prezadovoljni preporučujemo ordinaciju Mostarac našim prijateljima i kolegama.”

glumica, Zagreb

Ksenija Marinković

Image is not available

“Moj osmjeh je osvježen u rekordnom vremenu, svega 5 dana. Prvoklasna usluga, ljubaznost, stručnost, temeljitost i pedantnost koje sam isprobala bili su dovoljni da svim svojim prijateljima u Londonu i Hrvatskoj preporučim dr. Mostarca i njegov tim. ”

fizioterapeut, London - UK

Anđa Lučić

Image is not available

“Godinama sam se mučio sa parodontozom. Izliječili su mi parodontozu i napravili nove zube. Da sam barem prije znao za ovakve stručnjake. Hvala mojoj direktorici jer mi je preporučila prave zubare. Hvala na svemu, a najviše na osmjehu. ”

komercijalist, Zagreb

Tomo Mioč

Image is not available

“Odlučila sam se za Dental centar Mostarac. Prvo su mi morali popraviti i izliječiti sve «popravljene» zube, a zatim urediti osmijeh. Prezadovoljna sam svojim osmijehom i da opet moram raditi uvijek bih izabrala samo Dental centar Mostarac.”

učiteljica, Šibenik

Marijana Burazer

Image is not available
Arrow
Arrow
Slider

O NAMA

DENTAL CENTAR MOSTARAC

Petrovaradinska 7b, Zagreb

Tel: +385 1 6382 638

Mob: +385 95 843 7467

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme: Pon - Pet 8 - 20h

VIP SUBOTA Saznaj više!

download

FACEBOOK