Endodoncija

Tražite specijalista endodonta? Na pravom ste mjestu!

 

Endodoncija podrazumijeva dijagnosticiranje i liječenje bolesti zubne pulpe.

U našem centru endodonciju radi i nadzire doc. dr sc. Ivona Bago, vrhunska specijalistica, znanstvenica i predavač.

U klinici smo opremljeni laserom i ozonom koji značajno pospješuje uspješnost zahvata.

Nakon postavljanja dijagnoze pristupa se “otvaranju” zuba i liječenju korijenskih kanala. Cilj liječenja je eliminacija bakterija iz zuba i korijenskih kanala.

Zahvat se provodi u suhim uvjetima  koje se postiže upotrebom plahtice ( koferdam) koja izolira zub. Temeljito se očiste i dezinficiraju korijenski kanali nakon čega slijedi dezinfekcija kanala laserom i punjenje kanala biološki prihvatljivim materijalom.

Svaka endodoncija se nakon toga obavezno provjerava rendgenskom snimkom.

Moderna endodoncija nam danas omogućuje da pravilno izliječeni zubi mogu biti u ustima dugi niz godina.

Tek nakon endodontskog zahvata učinjenog prema pravilima struke može se razmišljati o restaurativnoj ili protetskoj opskrbi zuba.

Imamo veliku uspješnost u endodonciji, pokušat ćemo spasiti i Vaš zub!

VRHUNSKI ENDODONT

VRHUNSKI ENDODONT

Liječenje korijenskih kanala
u našem centru provodi i nadzire
vrhunski specijalist endodont
LASER I ENDODONCIJA

LASER I ENDODONCIJA

Laser značajno pospješuje
uspješnost endodontskog
zahvata
JEDNOPOSJETNA ENDODONCIJA

JEDNOPOSJETNA ENDODONCIJA

Moderna endodoncija najčešće
uključuje liječenje u samo
jednom posjetu

Endodoncija podrazumijeva dijagnosticiranje i liječenje bolesti zubne pulpe. Kad se zubni karijes proširi do zubne pulpe nastaje upala živca koja je većinom jako bolna, iako se ne moraju javiti nikakvi simptomi u vidu bolova, nego se promjene na živcu mogu očitovati samo promjenom boje zuba.

Terapijski zahvat se sastoji od uklanjanja kompletne zubne pulpe, te punjenja korijenskih kanala za to predviđenim sredstvima.

Instrumentacija izvodi se instrumentima koji se uvode u korijenski kanal. Strojna endodoncija osigurava brzinu, kvalitetnije ljevkasto proširenje, elastičnost iglica kojim se liječe čak i jako zakrivljeni kanali. U endodonciji koristimo nadmoćne strojeve koji nažalost imaju veliku cijenu. Posebno skupi su instrumenti koje se mogu koristiti samo za jednog pacijenta jer se njihovom sterilizacijom gube svojstva materijala. Dakle, ako ikada pročitate da  endodoncija nije dobra, razlozi su štednja na iglicama, njihova opetovana sterilizacija i brzopletost i needuciranost terapeuta za rad sa takvim strojevima. Nove iglice, educiranost i strpljivost pri radu s takvim strojem pomažu nam da povećamo uspješnost endodontskog liječenja korijenskih kanala.

Dezinfekcija sustava kanalića, u toku endodontskog liječenja u našoj praksi, se ostvaruje primjenom laser i ozona. Ozon je najbolji antiseptik današnjice koji ubija bakterije, viruse i gljivice.

Suho radno polje se postiže upotrebom koferdama. Osim što sprječava ulazak sline i krvi u radno polje, upotrebom koferdama se sprječava infiltriranje bakterija u radno polje. Također, sitni predmeti koji se koriste u radu na taj način ne mogu završiti u grlu pacijenta.

Kako bismo napravili kvalitetan endodontski zahvat potrebno je omogućiti

  • suho radno polje,
  • mjerenje dužine korijenskih kanala endometrom,
  • rtg kontrolu instrumentacije,
  • pravilnu instrumentaciju korijenskih kanala (strojnom i ručnom tehnikom),
  • postizanje antiseptičkih uvjeta upotrebom lasera ili ozona
  • pravilno punjenje i
  • rtg kontrolu punjenja.

Nakon endodontskog zahvata slijedi izrada ispuna ili nadogradnje i krunice na zubu, budući da je taj zub sada oslabljen jer je izgubio „prehranu“ putem krvnih žila i nije više tako otporan na frakture. Tek dobro izliječeni zub može se trajno protetski zbrinuti.

Rekli su mi da se zub mora izvaditi. Ima li nade za njega?

Prije takve odluge potrebno je poslušati mišljenje specijalista endodonta. Ukoliko on utvrdi da zub nije moguće spasiti, onda je zub za vađenje.

Koliko treba trajati liječenje jednog zuba?

Moderna endodoncija omogućuje da se većina zahvata napravi u samo jednom posjetu. Ponekad je, ako se radi o velikoj infekciji ili kompleksnoj reviziji starog punjenja, potreban dodatni posjet.

Zub me ne boli, ali su svejedno utvrdili da ga je potrebno liječiti.

Dva su slučaja kada zub ne boli ali je ipak potrebno liječenje. Prvi je kada u zubu dođe do odumiranja zubne pulpe (živca), zubni kanali su inficirani bakterijama i te bakterije prelaze kroz vršak zuba te ulaze u kost. U kosti uzrokuju nastanak upalnog procesa (u narodu poznatog kao granulom) koji je kroničan i ne boli. Drugi slučaj je kada zubni korijenski kanali nisu do kraja napunjeni te je kao posljedica lošeg liječenja na vršku korijena još uvijek prisutan upalni proces te je potrebno napraviti reviziju punjenja.

Koje su posljedice neliječenja zuba?

Bakterije iz korijenskih kanala mogu uzrokovati upalu u kosti iznad vrška korijena. Ta upala se konstantno povećava i širi u kosti pa može uzrokovati i nastanak gnojnog apscesa. Taj apsces se može vidjeti na sluznici pa čak i na koži te je potrebno napraviti inciziju gnoja i osigurati drenažu te provesti ispravno endodontsko liječenje korijenskih kanala i odstranjenje upalnog sadržaja iznad korijena zuba. Često se takav zub odmah mora izvaditi a ako postoji cista napraviti zahvat kojim se odstranjuje cista (cistektomija).

Što je to apikotomija?

Apikotomija je kirurški zahvat pri kojem se odstranjuje vršak korijena i pripadajuća upala. Primjenjuje se kada endodontskim tretmanom nije moguće postići stabilno stanje.

Kada se procjenjuje uspješnost liječenja?

Uspješnost liječenja se procjenjuje 6 mjeseci nakon punjenja korijenskih kanala i potvrđuje rentgenskom snimkom.

Može li se spasiti baš svaki zub?

Ponekad nije moguće spasiti zub. Vertikalna fraktura tj. pucanje korijena je indikacija za vađenje zuba kao i interna resorpcija kada organizam sam “pojede”  korijen zuba. Sustav korijenskih kanalića može biti jako nepravilan i razgranat te je u takvim slučajevima uspješnost endodontskog zahvata manja.

 

Specijalističko jednoposjetno liječenje korijenskih kanala zuba!

NARUČI SE NA BESPLATNE KONZULTACIJE

ŠTO KAŽU ZA NAS?

“Zdravlje zuba i osmijeh su mi jako bitni. Jednom ili dva puta godišnje u Dental centru Mostarac moje zube osvježe uklanjenjem kamenca i izbjeljivanjem zuba. Prezadovoljna sam blještavim osmijehom, a smatram da mi on svakako otvara vrata i u profesionalnoj karijeri.”

glumica, Zagreb

Marijana Mikulić

Image is not available

“Po prirodi sam veseo i stalno se smijem. Zubi su mi bili već malo oronuli i bilo je krajnje vrijeme da poduzmem nešto sa svojim osmijehom. Rezervirao sam termin kod dr. Mostarca i tako je započelo moje putovanje do savršenog osmijeha. Hvala ekipi i docu!”

poduzetnik, Zagreb

Ivan Grbavac

Image is not available

“Samoj sam sebi rekla da ću si «urediti» osmijeh prije svadbe pa sam tako i učinila! Kako su kod nas, u Sloveniji, stomatološke usluge dosta skuplje odlučila sam doći u Hrvatsku. Uz novi osmijeh osjećam se zadovoljno i sretno. Ono što mi je cijeli život smetalo u tjedan dana je nestalo. ”

viša med.sestra, Velenje - SLO

Branka Lončar

Image is not available

“Dr. Mostarac je najbolji zubar kojeg sam ikad posjetio, uključivši i švicarske zubare. Vrhunski stručnjak i profesionalac koji svome poslu i pacijentu pristupa jasno, koncizno i transparentno. Moja supruga koja je imala skepsu prema hrvatskim zubarima je također oduševljena.”

manager, Zurich - CH

Filip Matošević

Image is not available

MIJENJAMO OSMIJEHE

“Profesionalnost, ljubaznost i stručnost koju sam osjetila u prvom kontaktu, poslije se pretvorila u ugodno iskustvo. Mom sinu su spasili zub za koji smo smatrali izgubljenim. Moja djeca i ja prezadovoljni preporučujemo ordinaciju Mostarac našim prijateljima i kolegama.”

glumica, Zagreb

Ksenija Marinković

Image is not available

“Moj osmjeh je osvježen u rekordnom vremenu, svega 5 dana. Prvoklasna usluga, ljubaznost, stručnost, temeljitost i pedantnost koje sam isprobala bili su dovoljni da svim svojim prijateljima u Londonu i Hrvatskoj preporučim dr. Mostarca i njegov tim. ”

fizioterapeut, London - UK

Anđa Lučić

Image is not available

“Godinama sam se mučio sa parodontozom. Izliječili su mi parodontozu i napravili nove zube. Da sam barem prije znao za ovakve stručnjake. Hvala mojoj direktorici jer mi je preporučila prave zubare. Hvala na svemu, a najviše na osmjehu. ”

komercijalist, Zagreb

Tomo Mioč

Image is not available

“Odlučila sam se za Dental centar Mostarac. Prvo su mi morali popraviti i izliječiti sve «popravljene» zube, a zatim urediti osmijeh. Prezadovoljna sam svojim osmijehom i da opet moram raditi uvijek bih izabrala samo Dental centar Mostarac.”

učiteljica, Šibenik

Marijana Burazer

Image is not available
Arrow
Arrow
Slider

O NAMA

DENTAL CENTAR MOSTARAC

Petrovaradinska 7b, Zagreb

Tel: +385 1 6382 638

Mob: +385 95 843 7467

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme: Pon - Pet 8 - 20h

VIP SUBOTA Saznaj više!

download

FACEBOOK